AĞAÇ BUDAMA TERBİYE ŞEKİLLERİ
Meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun
süre verim çağında tutmak için budama yapılır.Gövde üzerinde ana dalların
sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağacının sağlam, düzenli ve
dengeli yapı oluşturmasını sağlamak, Meyve ağaçlarının bakımını, meyvelerin
hasadını, hastalık ve zararlılarla mücadele v.b. teknik işlerin uygulanmasını
kolaylaştırmak,Meyve
ağaçlarının bakımını, meyvelerin hasadını, hastalık ve zararlılarla mücadele
v.b. teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak,Kurumuş, hastalıklı, zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbirinin
üzerine binmiş, ya da zayıf dar açılı dalları kesmek.günümüzde gelişmiş
ağaçların senelerce budanmadığını görüyoruz.budanmış ağaç dallarına
ulaşabildiğimiz her yere macunlama işlemi yapıyoruz.
BUDAMA İLE elde ettiğimiz kazanımlar
a) Bitkileri en kısa zamanda ürüne yatırmak
b) Bitkilerin toprak altı ve toprak üstü organları arasında uygun
gelişim sağlamak
c) Toprak işleme, budama, ürünlerin derimi, hastalık ve zararlılarla
mücadele işlerini kolaylaştırmak; d) Bitkilerde ışıklanmayı sağlamak ve yaprak
alanını dengeli bir şekilde artırmak; bu sayede meyve kalitesini artırmak….
e)bir yıl ürün verme bir yıl vermeme olayını kaldırmak. BUDAMALAR NASIL YAPILIR?
a) Şekil budaması,
b) Ürün budaması,
c) Gençleştirme
budamas
BUDAMA
ZAMANI
Budama zamanının meyve ağaçlarının gelişme ve verimine
etkisi büyüktür. Budama, yaz ve kış olmak üzere iki ayrı mevsimde yapılır.ayrıca
kuru dalların kesim işlemi her zaman yapılabilinir. Bazı meyve türlerinde
budamayı, hem yaz hem de kış aylarında birbirini tamamlayacak şekilde yapmak
mümkündür.
Çünkü şiddetli donlardan önce yapılacak kesimlerle
oluşacak yara yüzeyleri nedeniyle çok düşük sıcaklıklarda meyve ağaçlarında
bazı dallar üşüyebilir, ya da donabilir.
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında şiddetli soğuklar,
çok kesim yapılmış ağaçlarda zamk oluşumunu artırır, bu da kabuk yarılmalarına,
ağaçların zayıflamalarına neden olur. O yüzden derin budamalardan kaçınıyoruz.
Oysa şiddetli donlar geçtikten sonra yapılacak
budamalarda kesim yüzeylerinde meyve ağaçlarının üşümeleri önleneceği gibi
bunların donlara karşı dayanımları da artar.
İlkbahar gelişme periyodu başladıktan sonra yapılacak
budamalar ise, meyve ağaçlarında sürgün oluşumunun gecikmesine neden
olmaktadır.
2.Yaz
Budaması
Yaz budamasından amaç, meyvelerin daha iyi
renklenmelerini sağlamak, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak
ve hasat ile kültürel faaliyetleri kolaylaştırmaktır. Yaprakların ve dalların
durumları meyve gelişimi ve kalitesine etki eder.
Meyve ağaçlarında dallar odunlaşmaya başladığı zaman
yaz budamasına başlanmalı ve Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bazı hallerde
de Eylül ayının sonuna kadar bu işleme devam edilmelidir. Yaz budaması
özellikle meyve ağaçlarının şekillendirilme yıllarında yapılması gerekli olan
önemli bir işlemdir.
MEYVE AĞAÇLARINAVERİLECEKŞEKİLLER
Meyve fidanlarına şekil verilirken, beslenme durumu ile buna bağlı
olarak tür ve çeşitlerin özel budama istekleri, meyve tür ve çeşitlerinin özel
dallanma şekilleri budamaya karşı dalların vereceği tepki gibi bilgilerin
yeterli olması ayrıca önem kazanır.
Oysa, nemli bölgelerde durum tamamen aksi şekilde
düşünülmelidir. Yani fidanların iç kısımlarında fazla nem tutmayacak şekilde
açık ve aşırı toprak neminden fazla zararlanmayacak şekilde yüksek gövdeli
olarak terbiye edilmelidir.
GOBLE ŞEKLİ
Meyve fidanlarına nemli bölgelerde uygulanan bir
şekildir. Elma, ayva, armut, erik, şeftali ve kayısı gibi meyve türlerine uygun
bir şekildir.
Birinci Yıl: Bir yıllık fidan topraktan 60-80 cm yükseklikte 4-5
göz üzerinden kesilir. Bu şekilde ilkbahar gelişme periyoduna giren fidanlarda
4-5 sürgün gelişmeye başlar
Bu işlemler tamamlandıktan sonra, dallar 40-60 cm
uzunlukta kesilir. Daha kısa dallar olduğu gibi bırakılır. Ana dalların gövde
ile yaptıkları acıların 45o olmaları gerekir. Eğer bunlar dar ise
genişletilir, geniş ise daraltılır.
İkinci
Yıl
Ağaçlar ilkbaharda gelişmeye başlar ve her ana daldan yeni sürgünler
meydana gelir. Yaz sonu veya kış mevsiminde her ana dal üzerinde gelişmiş dallardan
2 tane seçilir. Bunlardan biri yardımcı, diğeri ana dalın devamını sağlayan dal
olmalıdır.
Ana
dalların kesimlerine gelince; bunlar 40-50 cm uzunluğunun altında gelişme
göstermiş ise dokunulmaz. Uzunlukları 80-100 cm olan dallar 40-60 cm yükseklikten
toprağa bakan göz üzerinden kesilebilir
Üçüncü
Yıl
İlkbahar gelişme periyodu başlar başlamaz, büyüme noktalarında gelişme
görülür ve her ana ve yardımcı dallarda yeniden 3-5 dal oluşur. Ayrıca, yaz
veya kış aylarında, yine her ana dal üzerinde oluşmuş dallardan biri ana dalın
diğeri yardımcı dalın devamını sağlayacak iki dal seçilir. Yardımcı dalların,
bir öncekilerin aksi yönünde olması gerekir.
Sonraki yıllar
Fidanlar meyve vermeğe başladıktan sonra sürgünlerin
uzunlukları da kısmen azalır. Bu nedenle, sürgün uzunlukları 50 cm kadar olan
dallara dokunulmaz. Daha uzun olanlar bu düzeye indirilebilir. Bu şekilde meyve
ağaçlarında her yıl ana ve yardımcı dallarda oluşan dallar arasından iki dal
seçmek, geri kalan dalları bağlamak, eğmek veya bükmek suretiyle, meyve
ağaçlarında 5-6 yardımcı dal oluşuncaya kadar şekil budamasına devam edilir
PALMET TARZI TERBİYE ŞEKLİ
Palmet Şekli Bu şekilde, dallar bir düzlem üzerinde
yayılır. Dünyada değişik etkiler altında birbirinden farklı palmet sekileri
geliştirilmiştir (Şekil 8.8). Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerin çoğunda
uygulanabilen palmet şekillerinden ülkemizde en yaygın olarak kullanılan; yatay
veya meyilli palmettir. İkisi arasındaki fark ana dalların gövde ile yaptıkları
açıdır. Meyilli palmette bu açı 45°-60° iken, yatay palmette 90°’dir. 1 2 Şekil
8.6 İkinci yılda fidanın 1) Budanmadan önce 2) Budandıktan sonraki durumu
Budama Teknikleri 13 Fidanlar dikildikten sonra 40-60 cm yükseklikten 3-5 cm
tırnak bırakılarak kesilir. İlkbahar gelişme periyodundan itibaren özenle
gerekli bakım yapılan fidanlar gelişmeye başlar. Temmuz-Ağustos aylarında
fidanlara şekil verilmeye başlanır. Bu amaçla her fidanda iki anadal ile bir de
doruk dalı seçilir. Diğer dalların gelişmesi engellenir. İki ana daim gövdenin
her iki yanında, gövde ile 45°-60° açı yapması istenir. Bunu sağlamak için
bahçede ya sabit telli sistem bulunur veya ağacın dalları daha önceden
hazırlanmış söğüt veya kavaktan yapılmış herekler ile bağlanır. Kış dinlenme
periyodu içerisinde yazın yapılmış olan işler gözden geçirilir. Seçilen dallar
60-80 cm uzunlukta kesilir. İkinci yıl fidanların bakımları eksiksiz yerine
getirilirken Temmuz-Ağustos aylarında ikinci kat oluşturmak üzere yine fidanın
üzerinde ilk yılda olduğu gibi iki ana dal ve doruk dalının devamı seçilir. Bu
şekilde palmet sisteminde her yıl veya iki yılda bir, bir kat oluşturulur.
Ancak beş kattan daha fazlasına müsaade edilmemelidir. Katlar arasındaki
uzaklık, toprak ve ekolojik şartlara göre değişmektedir. Ancak her kat bir
önceki kattan en azından 10-20 cm daha yüksekte oluşturulmalıdır
PİRAMİT FORMLU TERBİYE ŞEKLİ
Piramit Şekli Dalların gövde üzerinde dağılışlarına
göre spiral ve katlı olmak üzere iki şekli vardır. Daha dikine büyüme
özelliğine sahip olan armut gibi meyvelere uygulanır. Spiral piramitte dallar
gövde üzerinde muntazam olarak dağılmaktadır. Katlı piramitte ise üç dal bir
araya gelerek gruplaşmakta ve kat oluşturmaktadır. Birinci kat ile ikinci kat
arasındaki mesafenin 110 cm, ikinci ile üçüncü kat arasındaki mesafenin 100 cm,
üçüncü ile dördüncü kat arasındaki mesafenin 90 cm olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu şekilde katlar, aralarındaki mesafe 10’ar cm azaltılarak oluşturulmaktadır.
Piramit şeklinde fidanlar 60-80 cm yükseklikten, 3-4 cm’lik bir tırnak
bırakılarak kesilir (Şekil 8.5). İlkbahar gelişme periyodu ile birlikte
fidandaki gözler sürmeye başlar. Yaz gelişme periyodunda Temmuz-Ağustos ayları
içerisinde gövde üzerinde düzgün olarak dağılmış, gelişme kuvvetleri eşit olan
üç anadal ile gövdenin devamım sağlayacak olan doruk dalı seçilir. Diğer dallar
ise kesilmeyip eğilip bükülerek gelişmesi engellenir (Şekil 8.5). Kış gelişme
periyodu içerisinde yazın yapılan işler gözden geçirilir. Eğer ana dallar ve
doruk dal arasında gelişme yönünden bir denge mevcut ise dallar 60-80 cm
üzerinden kesilir. Eğer ana dallar arasında gelişme yönünden bir dengesizlik
mevcut ise daha önce belirtilen önlemlerle bu dengesizliğin giderilmesine
çalışılır. 12 Bahçıvanlık Rehberi Şekil 8.5 Bir fidana piramit şeklinin
verilmesi 1) Şekil verilmek üzere tepesi kesilmiş bir yıllık fidan 2) Aynı
fidanın budanmadan önceki durumu 3) Budandıktan sonraki durumu 1 2 3 İkinci yıl
yaz gelişme periyodu içerisinde her anadal üzerinde bir tanesi ana daim
devamını sağlayacak, diğeri ise yardımcı olmak üzere iki dalcık seçilir. Her
ana daim üzerindeki yardımcı dalların aynı yönde olmasına dikkat edilir. Ana ve
doruk dalı üzerindeki diğer dalcıklar ise karşılıklı çekilerek bağlanır. Takip
eden kış periyodu içerisinde herhangi bir müdahale yapılmaz. Sadece yazın
yapılan işler kontrol edilir, varsa eksiklikler giderilir ve gerekli kısaltmalar
yapılır (Şekil 8.6). Üçüncü yıl içinde ağacın gelişmesi toplu olarak incelenir.
Karşılıklı bağlanmış dallar çözülmüşse tekrar bağlanır. Anadallar 50-60 cm’den
fazla gelişme göstermişlerse bu dallar 50-60 cm uzunluktan kesilir. Ayrıca ana
dallar ile yardımcı dallar arasında denge sağlanmasına çalışılır. Doruk dalı
ise 110-120 cm yükseklikten 3-4 cm tırnak bırakılarak kesilir. Bundan sonra
ikinci kat oluşturulmasına başlanır.
DORUK DALLI ŞEKİL
Kurak bölgeler için uygun bir şekildir. Genellikle, taç, üç ana dalla,
orta kısımda gelişen bir doruk dalından oluşur. Elma, armut, şeftali, kayısı,
kiraz ve vişne gibi meyve türlerine uygulanabilir. Bu şeklin goble şeklinden
farkı, ortasında bir doruk dalının bulunması, değişik doruk dallı şekilden
farkı ise, doruk dalının şekillenmeden dik olarak büyümesine devam etmesidir.
Birinci Yıl: Kış
aylarında ya da ilkbahar gelişme periyodundu başlamadan bir süre önce bir
yıllık fidan, topraktan 40-60 cm yükseklikte, kuvvetli 4- 5 göz üzerinden
kesilir. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları veya şiddetli soğuklar geçtikten
sonra kış ayları içerisinde fidanlara ilk şekil verilebilir. Bu amaçla,
fidanların gövdesi üzerinde düzenli dağılmış, gelişmeleri eşit kuvvette olan 3
ana ve bunların ortalarında gelişen doruk dalı olmak üzere 4 dal seçilir.
Seçilecek dalların gövdeleri ile yaptıkları açılarının
45o,
kendi aralarında ise 120o‘lik açılarla olmasına dikkat edilir.
Dalların uzunlukları 40 cm’den az ise bunlara dokunulmaz. Ancak daha uzun
olarak gelişen dallar 40-60 cm yükseklikten eşit uzunlukta kesilebilir.
İkinci Yıl
İlk şekil verilen fidanların ana dallarından
ilkbaharda 3-5 yeni dal oluşur. Yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler
odunlaştıktan sonra, ya da kış aylarında her ana daldan biri ana dalın devamını
sağlayan, diğeri yardımcı dal olmak üzere iki ve doruk dalından bir dal
seçilir. Fidanlar üzerinde belirtilen işler yapıldıktan sonra dalların
kesilmelerine başlanır.
Üçüncü ve sonraki yıllar
İlkbahar
ve yaz gelişme periyotlarında ağaçlarda gerekli bakım işleri yürütülür. Bütün
bunlardan sonra her yıl ve yardımcı dallar üzerine oluşacak 3-5 daldan birer
tanesi ana ve yardımcı dalların devamını, birer tanesi de bunların yardımcı
dalını oluşturmak üzere ikişer dal seçilir.
BODUR ELMA BAHÇELERİNDE BUDAMA VE TERBİYE
Bodur
bahçelerde ağaçların en fazla 2.5-3 m boylanmasına müsaade edilir. Bu
bahçelerde budama ve terbiyede asıl amaç meyveli dalların ana eksen etrafında
bir silindir formu almasıdır. Merkezden dışa açılarak oluşan dalların çapı
ağacın üst kısmına doğru kademeli olarak azalmalıdır. Yan dalların kalınlığı
daima gövde kalınlığından az olmalı ve ağaçların silindir şekli alması
sağlanmalıdır
1. Dikim ve İlk Yıl Budaması
İdeal fidan; 1-1.5 m. boyunda, çapı 1.5 cm’den
daha fazla olan ve 5-8 adet geniş açılı yan dalı bulunan fidandır. Ülkemizde
genellikle kamçı şeklinde fidanlar üretildiği için piyasada dallı fidan
bulmak mümkün olmayabilir. Bu sebeple şekillendirmeye kamçı haldeyken
başlanmalıdır. Dikimden sonra; kamçı şeklinde fidanların tepesi 70-75 cm’den
kesilir.
70-75
cm’den tepesi vurulmuş fidanlarda, ilkbaharla birlikte topraktan 45-75 cm
yükseklikte birinci katı oluşturacak yan dallar çıkmaya başlar. Bu sürgünlerden
tepe noktasına en yakın olan dal lider dal olarak seçilir. Sürgün uzunlukları
7.5-10 cm olduğunda her iki haftada bir liderin 10 cm altındaki sürgünlerin el
veya makasla uzaklaştırılması gerekir. Bu kesimler Temmuz sonuna kadar
tekrarlanmalıdır
Öte yandan haziranın ortasından sonra dik büyüyen
dalları lider ile 45-60O açı yapacak şekilde açmak
gerekmektedir. Bu amaçla eğer dal küçükse kürdan, çamaşır mandalı; biraz
büyüksen çıtalar, çubuklar veya çamaşır mandalına bağlı
beton ağırlıklar kullanılabilir. Açı genişletmede kullandığımız bu materyaller
Ağustos ayı sonunda çıkarılmalıdır.
2. İkinci Yıl Budama ve Terbiye
Bodur elma bahçelerinde lider, dikim yılında
budandıktan sonra tekrar kesilmez. Eğer gelişme zayıfsa tekrar tepe kesimi
yapılabilir.
İkinci yılda toprak seviyesinden itibaren 45 cm’ye
kadar olan mesafeden çıkan sürgünler uzaklaştırılır.
Fidanımızda istenilen dallanma olmamışsa veya sadece 1-2 adet yan dal oluşmuşsa bu dallar
çıkarılır ve yeni dikilmiş gibi tepesi 75 cm’den kesilir.
Özellikle kuvvetli gelişen çeşitlerde gelişmeyi
azaltmak için daha az budama yapılmalıdır.
Ağaç gençken yan dalların yatay büyümesini sağlamak ve
kuvvetli dik sürgün büyümesini engellemek önemli bir prensiptir.
Bodur
elma bahçelerinde liderin mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde üst tele
ulaşması sağlanmalıdır. Bunu sağlamak için lidere rakip olan sürgünlerin
uzaklaştırılmasına devam edilir. Ayrıca liderin dik durmasını sağlamak için
destek sistemine bağlanmalıdır
. Üçüncü Yıl Budama ve Terbiye
3. yıl artık önemli miktarda meyve alınacağı için ağaçlar
budanırken meyve gözlerine dikkat edilmelidir. Dik sürgünler ve aşırı güçlü
dallar, kırılmış veya hastalıklı dallar çıkarılır. Yine toprak seviyesinden 45
cm mesafeden çıkan sürgünler ve katlar arasında aşırı kuvvetli büyüyen
sürgünler varsa çıkarılır.
3. yıl gelişme
periyodunun başlaması ile birlikte katlarımız iyice belirginleşmeye
başlayacaktır. Lider istenilen yüksekliğe bu sezon sonunda ulaşır.
Haziranda önceki yıllarda yapıldığı gibi dalların
açıları genişletililir. Aşırı meyve yükünden dolayı kırılmaları önlemek için
meyve dallarını ve ana dalları tellere bağlamak gereklidir.
. Verim Çağındaki Ağaçlarda Budama
İdeal bodur elma ağacı, toprak seviyesinden 0.5-1 m
yukarıda yaklaşık 4-5 daldan oluşan bir kata sahiptir ve alt katlara daha iyi
ışık ulaşması için ilk katın üstündeki boşlukta sadece küçük meyve dalları
bulunmalıdır. Alttaki dallar her zaman üsttekilerden daha geniş olmalıdır. Bunu
sağlamak için çok acele edilmemeli ve aşırı kesimler yapılmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki bütün kesimler az veya çok meyve tutumunu geciktirir.
4. büyüme sezonunda ağaç dengeli bir taç oluşturur. Bu
yıldan sonra aşağıda kat iskeletini oluşturan dallar korunmalıdır ve her katta
4-5 dal olana kadar ağaç iskeleti oluşturulmaya devam edilir ve sık dallar çıkarılır.
Verim çağındaki ağaçlarda yan dallarda dallanmayı
artırdığı için uç kesimi genellikle tavsiye edilmez. Uç kesimi, spur çeşitlerde
bir dalın devamlı gelişmesini sağlamak amacıyla yapılır. Granny Smith gibi ölü
göz oluşturmaya eğilimli çeşitlerde, gövdeye yakın kısımlarda meyve gözü
oluşturmak ve ölü göz oluşumunu engellemek için yan dallarda uç kesimleri
yapılmalıdır.
Verim çağında ağaç yüksekliği 2.5-3 m civarındadır.
Ağaçlar bu yüksekliğe 3-4. büyüme sezonu sonunda gelmelidir. Bu yüksekliğe
ulaşan ağaçta lider 2 şekilde baskı altına alınabilir.
1-) En üst dal telin diğer tarafına kıvrılabilir.
2-) 2 yaşlı dallar üzerinde daha zayıf yan dala kadar
geriye budanır.
Büyük meyve bahçelerinde 2. yöntem hem daha pratiktir
hem de işgücü tasarrufu sağlamaktadır. Ancak küçük alanlarda üretim yapanlar 1.
yöntemi de çok rahatlıkla uygulayabilirler.
Meyve ağaçları, düzenli bir budama, sulama, gübreleme
ve benzeri bakım işlemleri sonucu belirli süreler sonunda fizyolojik dengeye
girerler. Yetiştiricinin ağaçlara kazandırdığı bu önemli fizyolojik dengeyi
uzun süre devam ettirmesi arzu edilir. Bu da ancak ürŞekil budamasında olduğu
gibi ürün budamasının da üzerinde durulması gereken bazı ilkeler mevcuttur.
Yetiştirici budama yaparken bunları dikkate aldığı takdirde ağaçları fizyolojik
dengede tutabilirün budaması ile başarılabilir.
1-Meyve ağaçları,
yaşlandıkça veya sürgün gelişmeleri yetersiz olmaya başlayınca, bunların daha
şiddetli budanmaları gerekir. Ancak bu işlem yapılırken dalların tümü bir yılda
çıkarılmamalı, çok yıllık bir program yapılarak her yıl buna göre kesilmelidir.
2-Ana dallar, birer birer
ele alınmalı, bunlar üzerinde dikine büyüyen obur ya da birbiri üzerine gelen
dallar var ise çıkarılmalıdır.
3-Ana veya yardımcı
dallardan çıplaklaşmaya yönelenler kısa kesilerek, boş yerlerde yeni dalların
oluşturulmasına çalışılmalıdır
4- Çok yaşlı meyve
ağaçlarında meyve dallarının bir kısmı özellikle yaşlı olanları kesilerek veya
yaşlı meyve dalları kısaltılarak meyve dallarının yenilenmesine çalışılmalıdır.
Ancak genç, yeni meyve vermeye başlamış ağaçlara bu kural uygulanmamalıdır.
5- Kuru, hastalıklı ve
zayıflamış dallar diplerinden kesilerek çıkarılmalıdır.
7- Ürünün ağırlığı nedeniyle
eğilerek açıları genişletilmiş dallar diğer dallarla bağlanarak veya yerden
herek verilerek eski büyüme açılarına getirilmelidir.
8-Meyve seyreltmesine önem
verilmelidir
#Kuru budamaları aşağıdan yukarıya doğru, yaş
(yeşil) budamaları ise üst dallardan başlayıp aşağıya doğru yapmak daha uygun
olur.
#Ağaçların gelişmesini iyileştirmek ve hızlandırmak
için yapılan budamalarda; birbirlerine yakın (sıkışık) ve birbirine zarar veren
yaş (yeşil, canlı) dallardan daha zayıf ve genç olanlarını uzaklaştırmak
gerekir. Böylece kalan dallar daha iyi ve sağlıklı bir gelişme yaparlar.
#Budamalarda en uygun kesim aletinin seçilerek
kullanılması büyük önem taşır. Küçük ve ince dallar, keskin bıçak veya budama
makaslarıyla, 2.5 cm ye kadar olan daha kalınca dallar, saplı budama makasıyla,
yüksek dallar, sırıklı ve çekmeli makaslarla, daha kalınca dallar testereyle,
kalın ve yüksek dallar, emniyet kemeri ve budama merdiveni de kullanılarak
motorlu testereyle, boylu ağaçlar, sepetli veya merdivenli araçlar kullanılarak
motorlu te» Her şeyden önce bilgili, becerikli ve deneyimli işçiler çalıştırılmalıdır.
» Aletler yeterli ve amaca uygun olmalıdır.
# Çalışmalar tecrübeli teknik elaman veya çavuşlar
nezaretinde yürütülmelidir. » İşlek caddeler veya çalışanların bulunduğu
mekânlarda ya tatil günlerinde budama yapılmalı veya gerekiyorsa yol ve caddeler
araç ve insan trafiğine kapatılmalıdır. »#
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder